Trading

Szaúd-Arábia olajexportja 21 hónapos mélypontra esett júniusban

S.Rita | 2023.08.19. 01:00

Szaúd-Arábia nyersolajexportja júniusban már a harmadik egymást követő hónapban csökkent, 2021 szeptembere óta a legalacsonyabb szintre – derült ki a Joint Organizations Data Initiative (JODI) szerdán közzétett adataiból, mivel a nagy ázsiai vásárlók az olcsóbb orosz olajat részesítették előnyben.

 

A királyság nyersolajexportja júniusban napi 6,8 millió hordó (bpd) volt, ami mintegy 1,8%-os csökkenés a májusi 6,93 millió bpd-hez képest – írja a Reuters. A havi exportadatokat Rijád és a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) más tagjai szolgáltatják a JODI-nak, amely a honlapján teszi közzé azokat.

A szaúdi nyersolajkibocsátás júniusban alig változott az előző hónaphoz képest, 9,96 millió hordó/nap volt, míg a készletek 1,45 millió hordóval 149,69 millió hordóra emelkedtek.

A hazai finomítók júniusban 28 000 hordó/nap kevesebb nyersolajat dolgoztak fel, mint májusban, 2,56 millió hordó/nap, míg a közvetlen nyersolaj-égetés 65 000 hordóval 543 000 hordóra emelkedett. Az ország olajtermék-exportja az előző hónaphoz képest 26 000 bpd-vel 1,35 millió bpd-re csökkent júniusban.

Az indiai orosz olajimport júniusban rekordmagasra emelkedett – derült ki a múlt hónapban a kereskedelmi forrásokból származó tankeradatokból.

Kína oroszországi nyersolajimportja júniusban szintén rekordmagasra emelkedett – mutatták a kormányzati adatok -, mivel a finomítók továbbra is az orosz ESPO-t vásárolták, még akkor is, amikor a nemzetközi referenciaértékekhez képest csökkentek az árengedmények.

Szaúd-Arábia ebben a hónapban közölte, hogy harmadik hónapra, szeptemberre is kiterjeszti a napi 1 millió bázist kitevő önkéntes olajkibocsátás-csökkentést, hozzátéve, hogy a csökkentés ezen túl is meghosszabbítható vagy elmélyíthető.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.