Fenntarthatóság

Ez a 20 repülőtér annyi CO2-t termelt, mint 58 szénerőmű

K. Lili | 2024.03.10. 05:35

Egy londoni kutatóintézet az világ 1300 repülőterének kibocsátását összevetve állította össze a legkörnyezetszennyezőbb repülőterek listáját. Világszerte problémát jelent a légszennyezés, így az alternatív, fenntartható üzemanyagokra való átállás még inkább sürgetővé vált.

 

Egy új kutatás feltárta a világ leginkább környezetszennyező repülőtereit, illetve éghajlatra és levegőminőségre gyakorolt hatásait – írja az Euronews. A 2024 Airport Tracker az utasszállító járatok és – elsőként a légi árufuvarozás kibocsátásának negatív következményeit méri. A kutatás az ODI kutatóintézet a Transport & Environment együttműködésével készült. Összességében az elemzések alapján a Dubai International volt a legkörnyezetszennyezőbb repülőtér, amelynek kibocsátása csak 2019-ben – amely az utolsó olyan év, amelyről rendelkezésre állnak adatok – öt szénerőműével egyezett meg.

Európában frankfurti repülőtér, a párizsi Charles de Gaulle és az amszterdami Schiphol egyaránt a világ 20 legrosszabbul teljesítő repülőtere között szerepel.

London volt a légi közlekedésből származó légszennyezés által leginkább érintett város. Hat repülőtere 3,23 millió autóval megegyező mennyiségű légszennyezést okozott, ami 27 millió tonna szén-dioxidnak, 8900 tonna nitrogén-oxidnak (NOx) és 83 tonna finom részecskeszennyezésnek (PM2,5) felel meg.

Világszerte a légszennyezés a 4. legveszélyesebb tényező az emberi egészségre nézve, 2019-ben 6,7 millió ember halálát okozva. 2018-ban a légszennyezés 166 milliárd font (193 milliárd euró) gazdasági költséggel járt az európai gazdaság számára.

„A repülőgépek zajszintje folyamatosan növekszik, és hiányoznak az ultrarövid részecskékre vonatkozó uniós előírások, így azok komoly egészségügyi kockázatot jelentenek” – hívta fel a figyelmet Magdalena Heuwieser, a Stay Grounded sajtóreferense. – Azonnal szükség van néhány kulcsfontosságú intézkedésre a dolgozók és a repülőtereket körülvevő közösségek egészségének védelme érdekében. Ilyenek például az éjszakai repülési tilalom vagy egyszerű repülőgép-üzemanyag-fejlesztés vagy az autóüzemanyaggal azonos szabványok.”

Néhány európai ország, mint például Franciaország és Spanyolország, arra próbálja ösztönözni az állampolgárokat, hogy rövid utazásokra vonatokat használjanak repülőgép helyett.

Néhány kulcsfontosságú intézkedésre, például az éjszakai repülési tilalomra vagy repülőgép-üzemanyag-fejlesztésre lenne szükség. (Fotó: Canva)

 

A repülőterek környezetszennyezése évről évre nő

A 2024-es Airport Tracker mérései az 1300 repülőtér NOx- és PM2,5-kibocsátására terjednek ki, és az első alkalommal 2021-ben közzétett kutatást aktualizálja. A 20 legnagyobb repülőtér együttesen 231 millió tonna CO2-t termelt – annyi szenet, mint 58 széntüzelésű erőmű. Ugyanannyi veszélyes nitrogén-oxidot és PM2,5-t is bocsátottak ki, mint 31 millió személygépkocsi.

„A repülőterek környezetszennyezése évről évre nő. Emberek millióit érintik ezek a mérgező gázok, hiszen belégzésükkel különböző betegségek alakulhatnak ki. A politikai döntéshozók mégis a szőnyeg alá söprik a problémát” – nyilatkozta Jo Dardenne, a T&E légiközlekedési igazgatója. – Az ágazat és a repülőterek exponenciális növekedése összeegyeztethetetlen az éghajlatvédelmi célokkal, különösen, ha figyelembe vesszük a fenntartható technológiák lassú elterjedését.”

A repülőgépek zajszintje folyamatosan növekszik. (Fotó: Canva)

Légi közlekedés szén-dioxid nélkül?

A kutatás a légiközlekedési ágazat szén-dioxid-mentesítési terveit is reflektorfénybe helyezi, különösképpen a fenntartható repülési üzemanyagok (SAF) fontosságát. Jelenleg a SAF-ok a felhasznált repülőgép-üzemanyag mindössze 0,1 százalékát teszik ki. A termelésnek a jelenlegi néhány száz millió literről 2050-re több mint 400 milliárd literre kellene növekednie a hatékony dekarbonizációs folyamathoz.

„Ez a kutatás rámutat a légi közlekedés szén-dioxid-mentesítésének hiányosságaira – mondta Shandelle Steadman, az ODI vezető kutatója. A repülőterek nem jelentenek ezekről a kibocsátásokról, így gyakran észrevétlenek maradnak. Ha nem kezelik a repülőterek szintjén a helyi repülőgép-kibocsátásokat, az ágazat még inkább negatív hatással lesz az éghajlatra és egészségre.”

Ha a repülőterek növekedése a jelenlegi ütemben folytatódik, és a fenntartható technológiákra való átállás nem gyorsul fel, a kritikus hangok szerint a kibocsátások mennyisége robbanásszerűen növekedni fog, emberek millióit veszélyeztetve.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  K. Lili
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.