Mobilitás

Elképesztő látvány: A kínai elektromos szuperautó fékjei úgy izzanak, mint a láva – videó

Devenyi Dalma | 2023.10.22. 01:00

Míg sokan közülünk úgy nőttünk fel, hogy egy nagy fordulatszámú Ferrari vagy Porsche birtoklásáról álmodtunk, a következő generáció tagjai már olyan gépekre vágyhatnak, amelyek nem benzinnel működnek, és a világ másik felén készülnek. Az olyan márkák, mint a BYD Yangwang és a GAC Hyper készen állnak arra, hogy leszállítsák első szupersportkocsijaikat, és ez a videó a YangWang U9-ről akció közben mutatja, hogy komolyan veszik a tesztelési folyamatot.

 

A Car News China YouTube-csatornájáról származó klip azt mutatja, ahogy az U9 végigszáguld egy kínai versenypálya rajt-cél egyenesén, és féktárcsái úgy izzanak, mintha hat órán keresztül a Le Mans-i verseny győzelméért küzdene – írja a Carscoops.

Az autó első és hátsó karbon féktárcsái élénk narancssárgára színeződtek, de az első tárcsák legalább kétszer olyan fényesek, mint a hátsók, ami jól mutatja, hogy mennyivel nagyobb erőfeszítéssel járulnak hozzá az autó lassításához.

Bár nem az a fajta dolog, amit a közúton látni lehet, a versenyrajongók és a pályanapok szerelmesei már találkozhattak ezzel a jelenséggel. És ha figyelembe vesszük, hogy az U9-es U8 SUV-ból kölcsönzött négymotoros elrendezése 1069 lóerőt termel, és a teljes autó súlya valószínűleg jóval több mint 2000 kilogramm, nem meglepő, hogy a fékek ilyen keményen dolgoznak. A YangWang szerint az autó 2,0 másodperc alatt gyorsul nulláról 100 km/órára, ami egy tizeddel lassabb, mint a jóval drágább Hyper SSR riválisa, de jóval gyorsabb, mint bármelyik ebben az árkategóriában kapható európai sportkocsi.

Az U9 jelenlegi árfolyamon 137 000 dollárba, a legolcsóbb Hyper SSR pedig 176 000 dollárba kerül, és 2,3 másodpercre van szüksége a 100 km/órás sebesség eléréséhez. A Hyper árul egy extrémebb változatot az SSR-ből, amely 1,9 másodperc alatt képes elérni ezt a sebességet, de ez már 190 000 dollárba kerül.

A korábbi Alfa, Audi és Lamborghini tervező, Wolfang Egger vezette az U9 tervezőcsapatát, ami megmagyarázza, hogy miért néz ki ismerősen. A YangWang az első szuperautójának egy nagy, 100 kWh-s akkumulátort is adott, amely 700 kilométeres hatótávolságot biztosít. De az igazi egyedisége az, hogy képes fel-le emelkedni és három keréken közlekedni, mint egy régi Citroen DS. A nyugati szuperautó-márkáknak ideje komolyan kell venniük a kínai fenyegetést?

 

Kiemelt kép forrása: YouTube / Car News China

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.