Mobilitás

Az egyre nehezebb elektromos autók ott is változást hoznak, ahol sokan nem is gondolnák

S.Rita | 2023.10.13. 02:00

Az autóvezetés kultúrája folyamatosan változik. A hibridek és az elektromos járművek mindennapossá váltak az utakon világszerte, és az autók teljes mérete és súlya – akár teljesen elektromos, akár belső égésű motorral működnek – egyre csak növekszik.

 

Az új konstrukciók és technológiák a közlekedésben számos olyan problémát – mint például az elektromos autó töltőállomások elérhetősége vagy a zajszint – vetettek fel, amelyekkel az elkövetkező években mindenképp foglalkozni kell – írja a CNBC. Az elektromos autók és a nagyobb járművek elterjedése várhatóan jelentős hatással lesz a parkolóházakra is.

A londoni székhelyű Institution of Structural Engineers az év elején tette közzé frissített útmutatóját a parkolóházak tervezésére vonatkozóan. Az átfogó kiadvány minden olyan építményre kitér, ahol autók parkolhatnak – beleértve a többszintes, földalatti vagy lakó- és irodaházakban lévő építményeket -, valamint ezek tervezésének, építésének és karbantartásának metódusaira. Az útmutató a parkolók tervezésében érintett valamennyi érdekelt fél számára készült.

Az egyik lehetséges kérdéskör a járművek terhelésével kapcsolatos. Az intézmény jelentése szerint egy átlagos jármű súlya 1974-ben 1,5 tonna volt – ez 2023-ra közel 2 tonnára nőtt. Ennek magyarázatát az „elektromos és hibrid akkumulátorok, valamint az autók méretének növekedésében” látták.

„Ez a többletterhelés és a változó tűzvédelmi követelmények mind-mind megfontolandóak, nemcsak az új parkolók, hanem a meglévő szerkezetek esetében is” – hangsúlyozta a londoni intézmény.

Az elektromos járművek halmozott terhelése kihívást jelenthet a parkolóházak szerkezetére. (Kép: Canva)

 

Nehéz autók, gyenge szerkezetű parkolóházak

Chris Whapples, az intézmény munkatársa, aki szerzőként és felügyelő tanácsadóként is közreműködött az útmutató készítésében, a CNBC-nek elmondta, hogy a piac néhány csúcsmodellje és SUV-ja már három tonnánál is nehezebb. A júniusban publikált a kiadvánnyal fel akarták hívni a figyelmet arra, hogy egyes parkolóházak a nehezebb járművek súlya alatt összeomolhatnak.

„Ezt figyelembe kell venni, de nem szabad túlságosan pánikba esni – mondta Whapples. – A legfontosabb az, hogy a károkat – ha úgy tetszik – a nehéz járművek okozzák. Itt nem azokra a járművekre gondolok, amelyek bár nehezebbek, mint a 40 évvel ezelőttiek, de még mindig a parkolóházak tervezési kapacitásának határain belül vannak.”

Whapples szerint az utóbbi típusú járművek még többségben vannak, de a nagyobb járművek trendjének nem lehet megálljt parancsolni. „Egyre több SUV-t, nagyméretű autót – fosszilis üzemanyaggal és akkumulátorral működőeket egyaránt – és pickupot látunk, amelyek mind rendkívül nehezek”. Az ilyen járművek halmozott terhelése bizonyos körülmények között kihívást jelenthet a parkolóházak szerkezetére. „Ha egy kisteherautó jelentősen túlterhelt, és a parkolóház szerkezete gyenge, bármikor megtörténhet a katasztrófa” – állította Whapples. – A tervezés és a felkészülés tehát kulcsfontosságú – ezért frissítettük az iránymutatást.”

„Ebben kijelentjük, hogy iparáganként ellenőriznünk kell a parkolókat, és gondoskodnunk kell arról, hogy ne fordulhasson elő hasonló. Azt szeretnénk, hogy a lakosság továbbra is bízzon a parkolóházakban és a statikusokban” – mondta Whapples.

Ennek egyik módja lehet a garázsok statikai vizsgálata. „Amelyik nem elég erős, azt meg kell erősíteni” – tette hozzá. Lehet, hogy nem mindenhol van szükség megerősítésre, vagy csak egyes elemekre vonatkozóan.” Ha ez az opció megfizethetetlen lenne, Whapples olyan alternatívákat javasol, mint a járművek átvizsgálása, mielőtt belépnének a garázsokba vagy a „nehézsúlyúak” földszinten tartása.

 

Tűzbiztonsági aggályok

Az elektromos járművekkel kapcsolatban felmerülő másik kérdéskör a tűzbiztonság. Bár az elektromos autók nem gyakran gyulladnak ki, az általuk okozott tűz oltása kihívást jelent. „Az elektromosautó-tüzet eloltani nagyon-nagyon nehéz – különösen, ha az akkumulátor ég, mert olyankor sok energia szabadul fel” – hansúlyozza Whapples.

A tanácsadó úgy gondolja, a sprinkler rendszereknek kulcsfontosságú szerepe lesz a jövőben, különösen a földalatti létesítményekben.

„Bár a sprinkler berendezés nem oltja el az autótüzet, csökkenti a terjedési sebességét a parkolóban, így folyamatosan »oltja« a lángoló autó melletti járművet, és megakadályozza, hogy az is kigyulladjon.” Ez időt ad a tűzoltóknak, hogy a helyszínre érjenek és megszüntessék a tüzet. Whappel azt is kiemelte, hogy bár nagyobb aggodalmat váltanak ki az elektromos autó okozta tüzek, a benzinmotoros autók is képesek úgy kigyulladni, hogy veszélyhelyzetet teremtsenek.

Ha az akkumulátor ég, az elektromosautó-tüzet nehéz eloltani. (Kép: Canva)

Megoldások a gyakorlatban

Az új típusú és méretű járművek befogadására alkalmas parkolók és garázsok átalakításáról szóló diskurzusok túlmutatnak az Egyesült Királyságon. Az Európai Bizottság, az EU végrehajtó szerve 2023 februárjában munkacsoportot indított, amely a „fedett parkolóházakban lévő töltőpontok tűzbiztos telepítésével” kapcsolatos fejlesztésekkel foglalkozik. A Biztottság az AVERE-vel (The European Association for Electromobility) együtt vezeti a munkacsoportot.

A CNBC-nek küldött közleményében a brüsszeli székhelyű szervezet azt írta, hogy a munkacsoport „célja olyan iránymutatások kidolgozása, amelyek segítik a nemzeti és helyi hatóságokat, hogy végrehajtsák az elektromos járművek befogadására vonatkozó szabályokat a fedett parkolókban, a tűzbiztonság fenntartása mellett”.

A közlemény szerint „az e-mobilitás térnyerése segít az klímaváltozás mérséklésében, ám új kérdéseket vet fel, többek között a súly és a parkolókra gyakorolt hatás tekintetében”.

Az AVERE hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az érdekeltek széles körének – a parkolóház-üzemeltetők, tűzoltók, elektromos járművek képviselői, biztosítók és a töltőpontokat gyártó és üzemeltető vállalatok – bevonásával jöjjön létre a diskurzus.
„Nem létezik minden épületre egyformán alkalmazható megoldás a tűzbiztonság és a súly/méret növekedésének kezelésére. A jövőbeli parkolók szerkezetének megváltoztatása egyszerű, a már meglévő parkolók más kihívást jelentenek. Olyan megoldást kell találni az utóbbiakra vonatkozóan, hogy a parkolóház-üzemeltetők ésszerű költséggel számolhassanak, miközben a tűzbiztonság is nő” – írja a közlemény.

A Nemzetközi Energiaügynökség számításai szerint 2022-ben több mint 10 millió elektromos autót adtak el – ez a szám magában foglalja a plug-in hibrid és akkumulátoros elektromos járműveket is. A párizsi székhelyű szervezet – amelyet sokan a legprominensebb hatóságnak tekintenek az energetikai átállás terén – úgy becsüli, hogy az idén eladott új autók közül közel minden ötödik elektromos lesz.

Chris Whapples hangsúlyozza, hogy nem az elektromos autó-ellenesség vezérli őket. „Az Institution of Structural Engineers nem elektromos autó-ellenes, ahogy én sem. Segíteni szeretnénk az új parkolóházak építésében, hogy valóban megbirkózzanak az elektromos autók és a járművek általános méretnövekedése okozta nehézségekkel.”

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.