Mobilitás

Több belső égésű járművet vezető tulajdonos vált hibridre az USA-ban, mint elektromos autóra

S.Rita | 2024.01.25. 01:00

Az Egyesült Államokból származó új adatok megerősítették, hogy a belső égésű motorral hajtott járművek tulajdonosai nagyobb valószínűséggel váltanak hibrid autóra, mint elektromos járműre.

 

Az S&P Global Mobility adataiból kiderül, hogy 2023 januárja és októbere között a benzinüzemű járművel rendelkező háztartások 8,3%-a hagyományos hibrid vagy plug-in hibrid járművet vásárol, amikor cserét keres – írja a Carscoops. Ez az arány októberben elérte a 9,9%-ot, ami 3,8%-os növekedést jelent 2022 októberéhez képest. Ehhez képest októberben a benzinüzemű járműtulajdonosok 5,7%-a váltott akkumulátoros elektromos járműre.

Itt valószínűleg több tényező is szerepet játszik. Az S&P Global Mobility és a Transunion AutoCreditInsight adataiból kiderül, hogy az új benzinüzemű járművek átlagos havi törlesztőrészlete az Egyesült Államokban 675 dollár, míg a hibridek esetében ez a szám 670 dollár. Az átlagos plug-in hibrid jelentősen drágább, átlagos havi díja 798 dollár, az elektromos járművek pedig a legdrágábbak, a vásárlók átlagosan 828 dollárt fizetnek értük havonta.

Aa belső égésű motorral hajtott járművek amerikai tulajdonosai nagyobb valószínűséggel váltanak hibrid autóra, mint elektromos járműre. (Fotó: Canva)

 

A Tesla védi az elektromos autók becsületét

A Honda CR-V Hybrid a legnépszerűbb hibrid jármű, amelyre a hagyományos belsőégésű járművek tulajdonosai váltanak, ezt követi a Toyota RAV4 Hybrid és a Honda Accord Hybrid. Érdekesség, hogy a Tesla Model Y a legnépszerűbb elektromos jármű az új autót vásárlók körében, összesen 112 195 regisztrációval januártól októberig. A Tesla Model 3 követte 60 417 regisztrációval, és ha a Model Y-t és a Model 3-at kivesszük az egyenletből, alig néhány elektromos jármű jelenik meg a listán.

A benzinüzemű járművek tulajdonosai körében népszerű hibrid modellek közé tartozik még a Jeep Wrangler 4xe PHEV, a Ford F-sorozat, a Toyota Highlander, a Toyota Sienna, a Ford Maverick, a Hyundai Tucson, a Toyota Corolla, a Lexus RX, a Toyota Tundra és a Kia Sportage.

„Az autóipar teljesen elektromos meghajtásúvá válása talán nem lesz olyan gyors, mint azt az elektromosautó-pártiak remélik, mivel az amerikai fogyasztók egyre inkább a fenntarthatóbb és energiahatékonyabb járműveket választják” – mondta Tom Libby, az S&P Global Mobility iparági elemzésekért felelős igazgatóhelyettese.”Ez a fogyasztói tendencia, hogy a közvetlen elektromosra való áttérés helyett egy fél lépést tesznek, és hibridet választanak, talán annak a vonakodásnak a jele, hogy az elektromosságot mint meghajtási eszközt teljesen elfogadják.”

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.