Mobilitás

2023-as Elektromosautó-eladások: növekedés és pályázatos jövő

Benedek Attila | 2024.01.27. 01:00

A zöld rendszámos autók száma folyamatosan emelkedik. Az ország környezetbarát járműparkja tavaly sok busszal és félezer motorkerékpárral is bővült!

 

A statisztikákat nézve a zöld autókat kedvelőknek van okuk az örömre. Tavaly a zöld rendszámos járművekből elég sok került forgalomba. A listában található 206 darab busz is, ami a városok levegőjének tisztulása miatt nagy fegyvertény. A motorok száma szintén sokat nőtt, mert kereken félezer nulla szén-dioxid-kibocsátású kétkerekű került forgalomba. A környezetbarát haszonjárművek értékesítése, közel 3000 furgon és teherautó eladását jelentette. Ez észrevehető, mert jól láthatóan növekedett a zöld rendszámos futár és postás autók száma az országban.

A teljesen elektromos személyautók piaca is bővült. Hogy jobban lehessen látni a fejlődést, a tisztán elektromos autók eladása 2020-ban 3056, 2021-ben 4311 darab volt, egy évvel később ez a szám felugrott 4709 példányra. A tavalyi statisztika, 5788 darabot mutat.

A növekedés mértéke elmarad a Nyugat-Európában tapasztalt pezsgéstől. 2024-re a reményt az adja, hogy februártól lehet a cégeknek pályázniuk elektromos autókra, ez járművenként 2,8 és 4 millió forintnyi „ingyen pénzt” jelent. Az állam, a keresletnövelő akcióra 30 milliárd forintot szán.

A zöld rendszámos autók száma folyamatosan emelkedik. Az ország környezetbarát járműparkja tavaly sok busszal és félezer motorkerékpárral is bővült! (Fotó: Canva)

 

Márkák és típusok

Tavaly a Tesla forgalmazók kivételével elég sok márkakereskedő emlegette Elon Musk édesanyját. A csapathoz csapódtak azok a Tesla tulajok is, akik nem sokkal a váratlanul bejelentett árcsökkentések előtt rendelték meg a járművüket… És a Teslájukat áruba bocsájtók sem voltak boldogok, az autóik árának esése miatt.

A lényeg, hogy az amerikaiak 1316 darabos teljesítménnyel megnyerték a márkák versenyét, mögöttük a BMW található.A kék-fehér emblémás autókkal kereskedők, 821 elektromos négykerekűt értékesítettek.

A dobogó harmadik fokára a VW lépett (539 db). A korábbi évek éllovasa, a Kia 401 példánnyal lett negyedik. A koreaiakat a Mercedes-Benz követi, mindössze két autóval lemaradva. A Volvo jön fel, mint a talajvíz (215 db), utána következik az Audi (209 db). A tizedik a Nissan, a nagy reményekkel indult Dacia 160 példánnyal 12., a Ford kereskedők messiásként várják a VW alapokon nyugvó elektromos Explorert, mert az MG-vel holtversenyben a 13. helyen állnak.

A típusok között a Tesla Model Y nyert (839 db), a villany SUV-t követi a Model 3 (379), a dobogó harmadik fokára a Kia Niro lépett 244 darabbal.

 

Összevetés

Ha csak a statisztikákat nézzük, akkor a felsorolt számok okok lehetnek az örömre. Idén érkeznek a Citroën és a Renault 9-10 millió forint körüli, nem fapados villanyautói, amelyek remélhetőleg sikeresek lesznek. Rajtuk kívül még sok újdonság landol, nem beszélve a kínai márkák gyors terjeszkedéséről.

Az optimizmus kicsit alább tud hagyni, ha tudjuk, hogy 15,6 év a hazai autópark átlagéletkora. A hazai utakon 2022 év végén, 4 094 129 jármű szaladgált. Tavaly év végén, ebből 86 ezer volt a zöld rendszámos autó, amiből 46 ezer a tisztán elektromos. Szóval lehet hova fejlődni.

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.