Mobilitás

Elromlott elektromos autó? Sok időbe telhet szerelőt találni

S.Rita | 2023.09.10. 01:00

Az elektromos járművek javítására képzett szakemberek és független javítóműhelyek globális hiánya azzal fenyeget, hogy növeli a járművezetők javítási és garanciális költségeit, ami alááshatja a járművek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére vonatkozó közelgő határidőket.

 

Melbourne-től Malibuig a szerelőket képző szervezetek, garanciaszolgáltatók és javítók szerint a független javítóműhelyek létfontosságúak lesznek az elektromos járművek megfizethetővé tételében, mivel jóval olcsóbbak, mint a franchise-kereskedők – írja a Reuters.

Sok műhelytulajdonos tart a nagyfeszültségű elektromos autók javításához szükséges képzés és felszerelés költségeitől – 400 és 800 voltos rendszerekkel, amelyek másodpercek alatt áramütést okozhatnak és megölhetik az óvatlan vagy képzetlen szerelőket -, különösen, mivel viszonylag kevés elektromos autó van forgalomban. És az áramütés veszélye mellett komolyan kell venni a tüzek kockázatát is, amelyeket köztudottan nehéz eloltani.

A 60 éves Roberto Petrilli, aki egy független javítóműhely tulajdonosa Milánóban, nem szívesen költ 30 000 eurót a szükséges berendezésekre, amikor az elektromos autók eladása Olaszországban még mindig alacsony, a töltőhálózat pedig pici.

„Hét év választ el a nyugdíjazástól, és úgy gondolom, hogy nem éri meg” – mondta Petrilli a Reutersnek.

A Tesla Model 3 egyéves garanciája több mint háromszor annyiba kerül, mint az összehasonlítható árú, fosszilis üzemanyaggal működő modellek átlaga. (Fotó: Canva)

 

Az autójavító iparban már a világjárvány óta hiány van munkaerőből. Az angliai Hertfordban működő Institute of the Motor Industry (IMI) autóipari képzések fejlesztésével foglalkozik, és jelenleg Kínában, valamint Indiában és Európa-szerte elektromosautó-tanfolyamokat indít. Előrejelzései szerint Nagy-Britanniában a fosszilis üzemanyaggal működő autók értékesítésének 2030-as betiltása esetén 2032-re 25 000 szakember hiányozhat.

Az Egyesült Államokban, amely Kína után a világ második számú autópiaca, az elektromosautó-értékesítések növekedése elmarad az európai mögött, de a Munkaügyi Statisztikai Hivatal előrejelzése szerint 2031-ig évente mintegy 80 000 elektronikai szakemberre lesz szükség, beleértve az elektromos uatók javításával vagy a töltők telepítésével foglalkozó szakembereket is. A Victoriai Autóipari Kamara előrejelzése szerint pedig Ausztráliában 2030-ra 9000 szerelő hiányozhat.

Az autóipari szakértők attól tartanak, hogy az olyan szerelők, mint a milánói Petrilli, egyszerűen elkerülik majd az elektromos autókat – a fogyasztóknak pedig magasabb számlákat és hosszabb javítási időt hagynak maguk után.

A Warrantywise brit használtautó-garancia szolgáltató által a Reutersszel megosztott adatok azt mutatják, hogy a költségek már most is emelkednek – a Tesla Model 3 egyéves garanciája több mint háromszor annyiba kerül, mint az összehasonlítható árú, fosszilis üzemanyaggal működő modellek átlaga.

Lawrence Whittaker vezérigazgató szerint a Warrantywise-nak drága franchise-kereskedőket kell igénybe vennie az elektromos autók javításához, mivel azok gyakrabban rendelkeznek képzett szakemberekkel, mint a független műhelyek. Whittaker aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a magasabb biztosítási és garanciális költségek miatt az elektromos autók sok fogyasztó számára túl drágák maradnak.

„Hogyan fogják az emberek megengedni maguknak a magasabb javítási költségeket?” – tette fel a kérdést.

Az USA-ban 2031-ig évente mintegy 80 000 elektronikai szakemberre lesz szükség, beleértve az elektromos uatók javításával vagy a töltők telepítésével foglalkozó szakembereket is. (Fotó: Canva)

 

Félelem az ismeretlentől

Mark Darvill, a Londontól mintegy 48,3 km-re északnyugatra fekvő High Wycombe-ban található Hillclimb Garage ügyvezető igazgatója fókuszba helyezte az elektromos és hibrid járműveket, amelyek szerinte a javítások mintegy 15%-át teszik ki. Darvill szerint a Hillclimb tervezett 25 000 fontos (29 200 euró) beruházása a képzésbe és a felszerelésbe 2024 végére térül meg, amikor az elektromos autók és hibridek a javítások 35%-át teszik majd ki. Az elektromos autó javítási lehetőségeket hiányoló ügyfelek már most is messziről érkeznek.

„Ami sok független vállalkozót visszatart, az az ismeretlentől való félelem” – mondta Darvill.

Az IMI becslése szerint az Egyesült Királyságban az autószerelők 20%-a részesült valamilyen elektromosautó-képzésben, de csak 1%-uk rendelkezik olyan képesítéssel, amely a rutinszerű karbantartásnál többre képes. Az elektromosautó-eladások 33%-kal ugrottak meg Nagy-Britanniában 2023 első felében, de az IMI szerint az képesítések felvétele az első negyedévben 10%-kal, a második negyedévben pedig a becslések szerint 31%-kal csökkent az ilyen tanfolyamokon részt vevők számához képest 2022 azonos időszakában.

A londoni székhelyű Addison Lee prémium autószerviz vállalat több száz elektromos autót üzemeltet, és Andrew Wescott fenntarthatósági igazgató szerint már most is sokkal tovább tart a javításuk, mint a dízelüzemű járműveiké.

Az autógyártók sürgetik a szerelők képzését. A piacvezető Tesla tanfolyamokat indított az amerikai közösségi főiskolákon a leendő szakik képzésére. A Tesla az amerikai független javítóműhelyek számára is biztosít képzést.

Daniel Brown, a német Lucas-Nuelle autóipari termékfejlesztési vezetője, aki a tanfolyamok felszerelését gyártja, attól tart, hogy a képzetlen szerelőket rákényszeríthetik a nagyfeszültségű autók javítására, hozzátéve, hogy csak idő kérdése, mikor sérül meg valaki.

Az elektromos járművek javítására képzett szakemberek és független javítóműhelyek globális hiánya azzal fenyeget, hogy növeli a járművezetők javítási és garanciális költségeit. (Fotó: Canva)

 

„Rohad sok” idő

Néhány csoport megpróbálja orvosolni a hiányt. A Siemens Foundation 30 millió dolláros programot indított az amerikai szakemberek képzése érdekében, akik az elektromos töltőket telepítik és karbantartják.  Az alapítvány vezérigazgatója, David Etzwiler szerint a képzett munkaerő hiánya lassítani fogja az elektromos üzemre való átállás előrehaladását. Az alapítvány, amely a munkaerő képzésére és oktatására összpontosít, bejelentette a finanszírozást, hogy a szakértők képzésének óriási és azonnali szükségességét kezelje, mondta Etzwiler.

Az Új-Dél-Wales-i Autókereskedők Szövetsége (MTA NSW) – ahol 2030-ra az új autók értékesítésének 50%-át az elektromos autóknak kell kitenniük – becslései szerint az elektromos autók alapképzése 100 millió ausztrál dollárba (59,5 millió euró) fog kerülni az állam közel 50 000 engedéllyel rendelkező autószerelője számára. Collin Jennings, az MTA NSW kormányzati ügyekért felelős vezetője szerint a kis javítóműhelyeknek támogatott képzésre lesz szükségük, különben sokan valószínűleg maradnak a fosszilis üzemanyaggal működő modelleknél. A sok kisebb ausztrál város közötti távolságok miatt ez már most is probléma.

„Ki fogja megjavítani a Tesládat, ha ott elromlik?” – kérdezte Jennings.

Steve Nash vezérigazgató szerint az IMI 15 millió fontot (17,5 millió euró) kér az Egyesült Királyság kormányától, hogy segítse a független javítóműhelyeket a képzés finanszírozásában.

Nicholas Wyman, az amerikai Institute For Workplace Skills and Innovation ügyvezető igazgatója azonban azt mondta, hogy a legtöbb javító magára van utalva.

„Ha arra várnak, hogy az (amerikai) kormány lépéseket tegyen, akkor rohadt sokáig fognak várni” – mondta.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.